+40 744 551 518 office@casaniculitel.ro

Manastirea Saon

Manastirea Saon se afla la 4 km de Casa Niculitel. Venind dinspre Tulcea spre Niculitel pe DN 22, la kilometul 24 , inainte de ajunge la Casa Niculitel, pe partea dreapta a DN 22 se desprinde soseaua care duce la aceasta pitoreasca manastire. Este unul din principalele atractii turistice ale podgoriei Sarica Niculitel si principala manastire a Deltei Dunarii. Se afla pe malul lacului Saon, aflat in partea de vest a Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii. Manastirea este inscrisa pe lista monumentelor istorice sub codul TL-II-m-B06012

Manastirea Saon

Manastirea a fost infiintata in timpul stapanirii otomane, in anul 1846 de cativa calugari plecati de la Manastirea Celic Dere. Paraclisul ridicat aici a fost metoc al Manastirii Celic Dere. Hramul acestui paraclis este ,,Intrarea in Biserica a maicii Domnului’’ Aceasta sfanta biserica a scapat de un puternic incendiu din timpul staretului Filimon, 1889-1905.

In 1878, cand Dobrogea s-a unit cu tara, Acest schit a devenit de sine statator, an in care incepe si constructia bisericii vechi a manastirii cu hramul ,, Inltarea Domnului’’.Pentru ridicarea ei s-a folosit, lemn, nuiele impletite si pamant. Are o arhitectura tipica acestor meleaguri, draga crediciosilor din podgoria Sarica Niculitel si este de forma dreptunghiulara. Turla mare, din lemn,  este pe naos si este de forma octogonala.

Manastirea Saon

Biserica mare a manastirii, cu hramul ,,Acoperamantul Maicii Domnului’’  are piatra de temelie depusa la 29 iunie 1912 de episcopul Nifon al Dunarii de Jos. Datorita perioadei zbuciumate in care primul razboi mondial a fost punctul culminant, biserica a fost gata de sfintire la 1 noiembrie 1940. Cutremurul din 10 decembrie 1940 o afecteaza foarte puternic, cand, de exemplu, turla mare a bisericii s-a prabusit in intregime.

Abia in anul 1955 incep lucrarile de refacere a acestei frumoase biserici, sub binecuvantarea episcopului Chesarie Paunescu. Pictarea ei incepe in anul 1956 si in anul 1959, pe 27 septembrie este sfintita de acelas episcop. Constructia este sub forma de cruce, cu trei turle mari.

Un detaliu important este legat de picture acestei biserici: Picturile de pe boltile sfantului altar, naosului si pronaosului au fost executate de marele duhovnic de vrednica pomenire, Sofian Boghiu. In  anul 1957 este fortat sa abandoneze ducerea la bun sfarsit a operei sale fiind arestat de regimul communist de atunci pentru acuzatia de fi facut parte din miscarea spiritual-ortodoxa ,,Rugul Aprins’’. Si acum pot fi admirate cele trei picturi in toata splendoarea lor.

Catapeteasma este foarte frumos sculptata, iar motivul vitei de vie este cel  predominant.

Nici o alta manastire nu se bucura de un peisaj atat de frumos si interesant, datorat  de situarea ei in Delta Dunarii si care o face unica prin acest inspirat amplasament, dar si in arealul podgoriei Sarica Niculitel.

Va invitam sa o vizitati, sa va rugati, sa va reculegeti in ea dar sa si va bucurati de peisajele unice pe care vi le poate oferi acest minunat lacas de cult binecuvantat de Dumnezeu.

Continut Restrictionat persoanelor sub 18 ani

Accesul pe casaniculitel.ro presupune confirmarea varstei dumneavoastra.