+40 744 551 518 office@casaniculitel.ro

Biserica Sfantul Atanasie de la Niculitel

Biserica Sfantul Atanasie de la Niculitel

Aceasta bijuterie arhitecturala in stil bizantin, dateaza din secolul  al XIV - lea. Mai patreaza inca fragmente din pictura originala. In anul 1974 a fost introdusa in patrimoniul monumentelor arhitecturale. Initial, pe baza unei monezi gasite aici, emisa de domnitorul  Stefan Dragulin Sremaki in anul 1281, s-a crezut ca ea dateaza din acest an. Ulterior, numismatul Ernest Oberlander-Tarnoveanu a demonstrat ca acea moneda a apartinut tarului Serbiei Stefan IV Dusan (1331-1355), deci inaintea anului 1355. Mai logic, pornind si de la similitudinile stilului architectural cu biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel de la Nicopole, datata din sec. XIV si cu prima biserica a Curtii Domnesti de la Curtea de Arges care avea deja o vechime de un secol,  a parut mai logic ca ea sa fie datata din prima parte a secolului XIV. Hotarator a fost stilul architectural, specific acestui secol.

Biserica este zidita din caramida, cu peretii tencuiti si varuiti in alb. Este acoperita cu olana, dandu-i-se astfel un irezistibil stil oriental. Turla este hexagonala, pe fiecare latura fiind cate o fereastra inalta si ingusta. Constructia este de o inegalabila frumusete. De pe dealul din partea de est a satului, bisericuta Sfantul Athanasie i se arata drumetului  in toata splendoarea ei.

Se afla in partea de sud a comunei Niculitel, pe partea dreapta a drumului, urcand spre satul Valea Teilor. Amplasta solitar, inconjurata de nuci mari, ii da calatorului un sentiment de liniste si melancolie. Arhitectura ei este un alt exemplu de maretie a simplitatii dar si de mult bun gust arhitectural.

Legenda spune ca aceasta frumoasa bisericuta, asa cum cu mare drag ii spun niculitenii, ar fi fost descoperita in niste hatisuri vegetale de un cioban numit Niculita. De la el i se trage si numele localitatii: Niculitel, unic in toata tara. Impreuna cu munumentul paleocrestin (basilica paleocrestina) si cu ruinele bisericii trilibate de pe dealul impadurit al Cetatuii, aceste  sfinte lacasuri demonstreaza fara tagada trecutul si continuitatea crestina a locuitorilor comunei Niculitel.

Dupa un veac de functionare, pana in primele decenii ale secolului al XV-lea, biserica isi intrerupe activitate aproape un secol. Una din posibilele cause fiind campania otomana din anul 1420. Isi reia activitatea in secolul XVI, dovada fiind cimitirul care era atunci organizat in jurul bisericutei.

Fiind neincapatoare, pronaosul (partea vestica) a bisericii a fost extins cu aproximativ un metru si jumatate prin ridicarea unui nou zid. In secolul  al XVIII-lea, s-a facut o noua extindere de un metru prin demolarea zidului construit cu doua secole mai devreme. In anul 1880, zidul care despartea pronaosul de naos a fost partial demolat si inlocuit de o arcada. Tot cu aceasta ocazie, in partea vestica a bisericutei s-a mai adaugat o tinda acoperita de o clopotnita din lemn acoperita cu tabla.

De mare interes este destinatia ei initiala, aceea de capela de curte a unui conducator local din acea perioada medievala.  Dovada o constituie numarul redus de inmormantari care erau doar ale membrilor acelei familii cat si intrarea de pe latura nordica a bisericutei, care facea legatura cu resedinta acestei familii. Probabil ca aceasta resedinta se afla pe locul actualei case parohiale.

Lucrarile de restaurare au inceput in anul 1976, dupa proiectul arhitectului Cristian Moisescu, si au fost intrerupte in Decembrie 1977 odata cu desfiintarea iresponsabila de catre Ceausescu a Directiei Monumentelor Istorice. Lucrarile au continuat pana in anul 1980 sub grija arhiepiscopului Antim Nica al Dunarii de Jos. S-a salvat astfel un monument architectural de mare valoare crestina dar si istorica, care graieste despre vicisitudinile istorice ale noastre din a acele perioade dar si despre continuitatea noastra crestin-ortodoxa.

Cutremurul din 1977 dar si cele urmatoare nu au afectat decat acoperisul din olana. Neglijenta dar si reaua credinata a autoritatilor de atunci, au dus la infiltrarea apei si afectarea picturii. Abia in 1998, monumental a fost inchis pentru refacerea acoperisului.

Lucrarile de reparatii au exagerat in refacere tencuielii exterioare pe o portiune de 50-60 %, in detrimentul acoperisului care era de fapt marea problema, intervenindu-se cu plombe care nu-si aveau niciun rost. In toamna anului 1999, ministrul culturii Ion Caramitru face o vizita la Niculitel si dispune prin ordin de ministru reluarea lucrarilor de reparatii. Din anul 2001, s-au reluat slujbele religioase in aceasta frumoasa bisericuta.

Delta Dunarii

Delta Dunarii!

Una din particularitatile podgoriei Sarica Niculitel este vecinatatea cu Dunarea sau cu delta ei. Casa Niculitel se afla la aproximativ 3 km in linie dreapta de lacurile Telicea si Saon, apartinatoare a partii de vest a Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii.

Delta DunariiPe langa bogatia in flora si fauna specifica acestui ecosistem unic, peisajul deltei in aceasta zona, are ceva in plus. Numai in aceasta zona puteti admira de sus salba de lacuri care alterneaza cu vegetatia de stufarisi si papurisi cu padurile de salcii care strajuiesc deopotriva atat aceste lacuri cat si cursul Dunarii.

Delta DunariiFie ca mergeti la Manastirea Saon, care este la 3 km de Casa Niculitel,  la Parches sau la Somova, zona colinara din imediata vecinatate a Deltei, formeaza o inalta faleza care  iti ofera o o nemaiintalnita panorama a ei si iti da posibilitatea sa o admiri in toata splendoarea.

Delta DunariiComplexul lacustru Somova-Parches, este format din lacurile Gorgonel, Rotundu, Telicea, Saon, Parches, Ciorciovata, Babele, Petica, Somova, Garla Somova si ghiolul Morun. Aceste lacuri comunica intre ele prin canale, putandu-se ajunge cu ambarcatiuni usoare pana la Tulcea.

Lacul Rotund este foarte interesant din punct de vedere al florei si faunei care sunt adaptate aici sa reziste la puternicele viituri ale Dunarii. Acest lac, impreuna cu lacul Saon, ofera conditii optime  reproducerii crapului si carasaului.

Delta DunariiSe pot admira aici toate pasarile specific acestui ecosistem unic: lebedele, pelicanii, ratele salbatice, lisitele, cormoranii, pelicanii, starcii galbeni, cenusii, purpurii si multe altele.

Un spectacol unic il ofera bataia la peste organizata de pelicani in colaborare cu cormoranii. Aceste pasari formeaza un cerc mare, ca o hora, incep sa bata din aripi si reduc diametrul horei. Pestele este astfel dirijat spre centru si incepe festinul. Pelicanii mananca pestii mai mari iar cormoranii pe cei mai mici.

Delta DunariiNu te poti bucura de frumusetea acestui ecosistem fara sa ai un binoclu si sa admire astfel pasarile in toata splendoarea lor.

Referitor la flora, plimbandu-te cu barca, sigur vei gasi nuferi albi si galbeni cu petalele deschise, invitand astfel insectele sa se hraneasca cu nectarul lor si astfel sa-i polenizeze.

Exista in zona pensiuni si complexe turistice unde va puteti caza sau sa va rasfatati gusturile cu meniurile pescaresti traditionale ale acestor locuri si sa le stropiti din plin cu vinurile Casei Niculitel.

Manastirea Celic Dere Telita

Manastirea Celic-Dere

Manastirea Celic-Dere este pitoresc asezamant monahal este situate pe soseaua Cataloi-Telita-Niculitel, aproximativ la 10 km, spre rasarit de Casa Niculitel. Este o manastire de maici.

Numele ,,Celic-Dere’’ este de origine turca si se traduce ,,Paraul de Otel’’, caci asezarea este situate pe valea acestui parau. Aici au fost gasite arme din perioadele stravechi.

Monumentala Biserica, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului’’ majestuos situata in partea de est a asezamantului, in capatul unui sir de trepte, foarte frumos  amenajate.

Intregul asezamant cuprinde cladiri de mare valoare arhitecturala: cladirea paraclisului, muzeul de arta religioasa, staretia si noul complex de chilii construit pe partea stanga a scarii care duce spre biserica mare.

Manastirea Celic-DerePiatra de temelie a acestui asezamant monahal a fost pusa intre anii 1835-1840 de calugari romani si doi calugari rusi, intorsi de la Muntele Athos. Ctitorul ei este considerat  arhimandritul Athanasie Lisavenco, lipovean de origine din Targul Chilia, basarabia (1816-1880)

In anul 1845, calugarii sunt stramutati la Saon, infiintandu-se viitoarea Manastire Saon,  iar aici sunt aduse maici din Basarabia, transformandu-se asezamantul in manastire de maici.

Biserica mare a manastirii, din piatra,  a fost construita intre anii 1901-1916, fiind ctitorita de episcopul Paltenie Clinceni. Un element de noutate al acestei biserici este ca la subsol se afla o alta biserica, avand rolul de biserica de iarna. Initial, ea a avut destinatia  de ,,gropnita’’. Hramul ei a fost ,,Izvorul tamaduirii’’ si s-a slujit aici intre anii 1932-1954.

Manastirea Celic-DereIn biserica se afla icoane de inestimabila valoare dupa cum de inestimabila valoare sunt si obiectele religioase din muzeul manastirii. Cea mai renumita este icoana cu chipul Mantuitorului, care se lumineaza cu trecerea timpului. Doar o putina parte din ea a mai ramas neluminata.

Arhitectura minunata, impreuna cu mirificul peisaj, creeaza o simbioza perfecta, facand-o sa ramana nestearsa in memoria celui care o viziteaza si se reculege in monumentala biserica, cu dimensiuni de catedrala.

Bazilica paleocrestina de la Niculitel

Bazilica Paleocrestina de la Niculitel

Acest foarte interesant monument paleocrestin se afla in partea de nord-est a comunei Niculitel, la poalele dealului Chiatra Rosie, pe strada Muzeului, nr. 1. Bazilica paleocrestina a fost ridicata deasupra unor morminte martirice. Patru din acesti martiri au fost identificati intr-un sicriu colectiv, sub altarul bazilicii:  Zotikos, Attalos, Kamasis si Philippos.

Bazilica Paleocrestina Niculitel

Acest complex arheologic, basilica plus cripta, au fost construite dupa anul 370 d. ch. Dimensiunile bazilicii, impresionante pentru acele vremuri, atesta existenta unei numeroase populatii crestine pe aceste locuri. Nu intamplator se spune ca dobrogenii sunt printe primii romani crestinati.

Bazilica Paleocrestina NiculitelCripta, care la momentul construiri bazilici se afla sub altar, are doua nivele: in cel de sus se afla un sicriu colectiv, cu osemintele sfintilor martiri, Zotikos, Attalos, Kamasis si Philippos iar dedesupt, un grup de doi martiri, care provin dintr-un mormant martiric mai vechi care a fost desfiintat   atunci cand s-a construit aceasta cripta. Nu se stie numele celor doi martiri, doar ca pe placa care bloca accesul in aceasta parte inferioara era inscriptionat ,,Aici si dincolo sangele martirilor’’

Bazilica Paleocrestina NiculitelAcest asezamant crestin este construit cu trei nave si artex, fiind cea mai veche constructie de cult crestin cu nartex.

Descoperirea lui a fost intamplatoare, si se datoreaza unei ploi puternice din vara anului 1971. Torentele acesteia, curgand pe una din ulitele satului Niculitel, a spalat pamantul scotand la iveala bolta criptei martirice. Cand autoritatile comuniste de la acea vreme au constatat ca aceasta descoperire arheologica este de o inestimabila valoare crestina, au lasat-o in parasire. Noi, copii ai acelor locuri fiind,  ne jucam de-a vati-ascunsele prin ea. De foarte multe ori a fost inundata, cripta martirica fiind nu de putine ori umpluta cu ape aluvionare. In mod intentionat se dorea ca aceasta cripta sa fi fost intr-un fel distrusa. Numai protestele la UNESCO ale unor biserici ortodoxe surori din Europa, aflate in libertate, au determinat autoritatile romane de atunci sa inceapa niste sumare lucrari de protejare si conservare a acestui important vestigiu arheologic crestin.

Bazilica Paleocrestina NiculitelIn prezent, aici se afla un impunator si frumos muzeu arheologic, a carui constructie a fost finalizata in anul 2015.

In fiecare an, la 4 iunie, Biserica Crestin Ortodoxa Romana praznuieste acesti patru sfinti martiri de la Niculitel: Zotikos, Attalos, Kamasis si Philippos. Osemintele lor sunt  depuse la mare cinste in biserica Manastirii Cocos. Numele acestor martiri erau deja mentionate in actele martirice, unde este si informatia ca au fost martirizati la 4 iunie la Noviodunum, cetate romana de la Dunare, in dreptul locaitatii Isaccea. Iata ca aceasta descoperire este o confirmare a scrierilor crestine de care dispuneau istoricii si biserica ortodoxa si care erau contestate de regimul comunist.

In anul 2015 a fost finalizat un proiect de reabilitare si modernizare acestui important complex archeologic, in valoare de 11 milioane de Euro, cu finantare nerambursabila europeana. Constituie una din mandriile locuitorilor comunei Niculitel.

Vizitatorii podgoriei Sarica Niculitel, includ in mod obligatoriu in programul lor vizita acestui monument paleocristin.  108. Programul de vizitare este de marti pana duminica, orele 8.00-16.00. Luni este inchis. Prin urmare, Casa Niculitel nu este asezata numai pe traseele  turismului oenoviticol dar si pe cele ale turismului religios.

Manastirea Cocos Niculitel

Manastirea Cocos Niculitel

Manastirea Cocos

Manastirea Cocos, principala atractie turistica a podgoriei Sarica Niculitel, se afla la 12 km vest de Casa Niculitel si la 6 km vest de comuna Niculitel.  Este o obste de calugari cu doua hramuri: ,,Pogorarea Sfantului Duh’’ – biserica mare si ,,Sfantul Ierarh Nicolae’’- paraclisul.

Acest asezamant monahal se intretine din cultura campului, zootehnie si viticultura.

Prima atestare documentara este datata la 1679 de unde aflam ca pe aceste locuri se afla un schit de sihastri. Manastirea a fost ctitorita in 1833, de un grup de calugari de la Manastirea Neamt,  Visarion, Gherontie si Isaia intorsi de la Muntele Athos. Numele de ,,Cocos’’ l-au hotarat a-l pune manastirii datorita unui cocos salbatic care canta in aceste mirifice  locuri in fiecare noapte.

Prima biserica a acestei manastiri a fost demolata in anul 1910. Pe locul altarului acestei foste biserici se afla acum o troita pentru aducere-aminte.

Construirea primei biserici a fost inceputa in anul 1853, pe cheltuiala unui mocan ardelean. Era din piatra si caramida si avea hramul ,,Sfanta Treime’’.

Clopotnita, inalta de 30 m,  ridicata deasupra portii principale, este monumentala si ii cucereste pe vizitatori la vederea de departe a manastirii.  A fost construita in timpul staretului Daniel, 1862-1884.

Temelia actualei biserici a fost pusa la 1 septembrie 1911. A fost lucrata de pietrari italieni dupa planurile arhitectului Toma Dobrescu. A fost terminata in anul 1913. Are dimensiunile unei catedrale.

De o inegalabila frumusete este pictura din mozaic pe fond din aur de 24 karate, recent realizata de o echipa de pictori din Iasi. Este realizata intr-o perfecta armonie de culori si cu mare maiestrie artistica. Catapeteasma, de o inegalabila frumusete este sculptata in lemn de tei iar foita din aur a fost pus de o echipa de mesteri din Piatra Neamt.

Marea atractie crestina a acetui pitoresc asezamant monahal este constituita din moastele sfintilor mucenici de la Niculitel: Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos. Osemintele acestor sfinti martiri crestini au fost descoperite in anul 1971 la Bazilica Paleocrestina de la Niculitel.

Manastirea Cocos

De mare  valoare arhitecturala este si cladirea de chilii ridicata in fata bisericii actuale, tot in timpul staretului Daniel. Este construita in stil oriental, cu  pridvor de lemn si cerdac, acoperita cu olana. In anul 1959, aceasta cladire a fost declarata monument istoric.

Intregul complex este de o mare valoare arhitecturala si este intr-o fericita simbioza cu mirificul peisaj consituit din dealurile Niculitelului acoperite de paduri de tei. Vizitatorul podgoriei Sarica Niculitel trebuie, negresit, sa viziteze si acest binecuvantat de Dumnezeu asezamant monahal.

 

Continut Restrictionat persoanelor sub 18 ani

Accesul pe casaniculitel.ro presupune confirmarea varstei dumneavoastra.